Bertolf, Americana van melancholisch tot optimistisch

Dat het bekende label Excelsior hem onlangs oppikte, zegt veel. Het grote publiek leerde singer-songwriter par excellence Bertolf Lentink in eerste instantie kennen als gitarist in de band van Ilse de Lange. Ook zijn hitsingle Another Day doet bij liefhebbers zeker een bel rinkelen. Nu ligt al zijn vijfde soloplaat Big Shadows of Small Things in de schappen. Het Excelsior-debuut is een top Americana-plaat met alles erop en eraan. 

De prachtig gearrangeerde plaat klinkt soms wat melancholisch, maar slaat mede dankzij de teksten snel om naar het optimistische. Met de titel van de plaat lijkt Bertolf aan te geven dat hij soms een beetje de neiging heeft om van een mug een olifant te maken. Hij bezingt zijn vrees over het verlies van onbezorgdheid en onbevangenheid, maar duidt die vrees vervolgens even gemakkelijk als ongegrond.

In 2010 won hij een Zilveren Harp als erkenning voor zijn grote talent. Nu zijn we vier albums verder en horen op zijn vijfde plaat de inbreng van frontman Jelle Paulusma van volgens velen de beste Nederlandse band ooit Daryll-Ann, met wie hij in Her Majesty speelt. Paulusma speelt mee en schreef mee aan drie van de songs. Nee, de feestmuts hoeft niet op. Dan liever refereren aan een titel van de grote schrijver Heere Heeresma ‘Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming.’

Bertolf Pagefestival