Piet & Eend Ontstaan in 1980 tijdens de pauze op het schoolplein van de Mavo/Havo aan de Engelandlaan in Stadskanaal.

Een groep jongens staat bij elkaar en stelt vast dat er niks te doen is: er moet een schoolband komen. Uit het gezelschap meldt Michael Oussoren zich als sologitarist. Bert Visscher claimt de slaggitaar. Andere jongens willen drummen, bassen of toetsen beroeren maar zij moeten de benodigde instrumenten nog verwerven. Een zanger is met een lampje te zoeken totdat Jan Schlimbach brutaalweg de microfoonpositie claimt. Een bandnaam heeft hij al: Piet & Eend, een door Robert Becker bedachte persiflage op het toen beroemde levensliedduo Jan & Zwaan. Diezelfde week nog chartert hij in Musselkanaal Henk Fischer en Gerald Emming als respectievelijk drummer en bassist. “Ik heb nog maar net een bas”, houdt Gerald de boot af. “Dan zit je nu in een band”, overrompelt Jan hem.

Op een mooie zaterdagochtend vindt in het clubhuis van de Musselkanaalster postduivenhoudersvereniging de eerste repetitie van de band plaats. Henk Fischer heeft de ruimte geregeld via Henk Drenthen (zang/slaggitaar) die als tegenprestatie een plaats in de band opeist. Opvallend snel timmert de band een geheel eigen repertoire in elkaar waarin rock and roll, punk en blues de belangrijkste ijkpunten zijn. De teksten zijn in het Engels, Nederlands en Gronings. De liedjes kennen titels als Gronnen ollee en Rebellion ’81. Narmate de orefensessie vorderen, komt er meer melodie in de muziek. Nog voor het eerste optreden verlaat Henk Drenthen wegens de bekende ‘persoonlijke en muzikale meningsverschillen’ de band waarop Bert Visscher alsnog slaggitarist in Piet & Eend wordt.

Een zolder van het plaatselijke Jeugdcentrum de Kameleon is het nieuwe oefenhok. Het eerste optreden van de band vindt plaats in diezelfde Kameleon, tijdens een dubbeloptreden met The Spurts. Piet & Eend maakt indruk, dankzij de klapwiekende slaggitarist en showman Bert ‘Standing at the crossroads’ Visscher en dankzij de zanger, die op driekwart van de vertoning uit zijn strakgespannen witte broek knapt.

Manager Frans van Rieke bedenkt als voorloper op de crowdfunding een fraai plan om aanwezigen te laten tekenen voor de aanschaf van de eerste single van de band. Er wordt flink op ingeschreven. Zo’n twintig namen prijken in Frans’ boekje. Een single die er trouwens niet zou komen. Een door bassist Gerald en drummer Henk geschreven enthousiaste concertbespreking wordt vrijwel integraal geplaatst in De Nieuwsbode.

Meer optredens volgen in Sleen, Stadskanaal (Ubbo Emmmius, Mavo/Havo, de Kwinne) en in Musselkanaal (in opnieuw de Kameleon en in discotheek Bienvenido). Drummer Henk Fischer heeft dan al het veld geruimd voor Bert Wubs. Met zijn komst betrekt de band een oefenruimte in Sellingen, eerst in een dorpshuis, later op de zolder van de zaak van zijn vader. Slaggitarist Bert Visscher wordt voor de inzet bedankt. Als kwartet vindt Piet & Eend zijn definitieve vorm maar gaat toch zijn laatste fase in. Zanger Jan mist steeds meer repetities omdat hij zijn tijd liever anders invult. Het resterende trio gaat eind 1983 verder als Woyzeck met onder meer Fred Franken (Gold Diggin Papa) als zanger/saxofonist. Met weer een andere vocalist doet Woyzeck nog mee aan de de Grote Prijs van Nederland.

Eind jaren ’80 is het avontuur voorbij. Gerald stort zich op andere muzikale avonturen (Stepping Stone en CCR Revival band) waar hij Bert als drummer net misloopt. Recent is hij actief in MountainMan. Michael verkast naar Zaandam waar hij nog lang de snaren geselt voor bands. Jan rolt na een kortstondig avontuur met The Outer Men -met Jans Hatzman (Ratsmodee) en Henk Drent (Whipster) en Marc Planting (Teeplesinnic) – in pop- en festivalorganisaties als Dr Blow Veendam (Borgerswoldmanifestaties en tal van concerten), de stichting Beatnacht Veendam (het sixtiesfestival) en Knoal 88 waarvoor hij aan de bar van ’t Mingelmouse met Luppe Blaauw de basis legt voor Pagepop en het bijbehorende festival Opblaaspop. Vele jaren later, eind 2012, wordt Piet & Eend aan de vergetelheid ontrukt door Bennie Kuipers, voormalig frontman/gitarist van The Spurts. Op zijn initiatief organiseert Wim Orsel (Wimpoo the rocker) op 5 oktober in Nieuw Buinen een 80’s reunion night. Piet & Eend heeft slechts drie repetities nodig om het vuur van 1981 weer hoog op te laten laaien.